In dit project ‘ontzouten van brak water voor irrigatie door elektrodialyse’ wordt onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid om ontzilting toe te passen voor irrigatie in de landbouw. Met dit plan wordt er een R&D samenwerkingsproject uitgevoerd voor het ontzilten van brakwater van oppervlaktewater ten behoeve van irrigatie in de akkerbouw. De aanpak omvat onderzoek naar de toepassing van kleinschalige elektrodialyse (ED) als technologie voor de ontzilting van brakwater “on-site”.
- Klant: Landbouwbedrijf van ’t Hof
- Partner: REDstack
- Co-financiers: Provincie Zeeland
- Looptijd: september 2022 – februari 2024
- Waterberging: waterbassin van 5000m3
Realisatie van business case:
Als we alle gegevens en gesprekken in acht nemen, kunnen we stellen dat het ontzilten van brakwater met elektrodialyse zowel financieel als technisch haalbaar is. De mobiele installatie voor ontzilting met ED-stacks heeft zijn technologie gerealiseerd. Omdat de gewenste waterkwaliteit (electrical conductivity van 1,5 mS/cm) is behaald. Hieruit blijkt dat ontzilting met elektrodialyse technisch haalbaar is. Maar tijdens het project werd duidelijk dat de ultrafiltratie (voorbehandeling) niet alle microbiologie uit het water filterde. Hierdoor raakte de stacks vervuilt en de druk in het systeem werd te hoog. Daarom kon de gewenste product flowrate niet gehaald worden en moest de ED-stacks vaak onderhouden en schoon gespoeld worden. https://redstack.nl/desalt-ed-stack/ Dit betekent dat de commerciële installatie uitgerust moet zijn met een andere voorfiltratie, wat voorkomt dat de stacks vervuilt raken.
Verder zijn er tijdens het project vele gesprekken geweest met overheidsinstanties zoals Waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland en zijn de mensen aan het denken gezet. We hebben kunnen aantonen dat ontzilting gerealiseerd kan worden en dat het qua kostprijs ook uit kan. Er zijn contacten opgedaan met meerder technologieleveranciers en we hebben de interesse bij agrariërs gewekt. Dus om ontzilting te kunnen realiseren, moet er beleid worden opgesteld. En om beleidsmedewerkers mee te krijgen, moet er genoeg draagvlak zijn vanuit de sector.
Concluderend kunnen we stellen dat door dit project aangetoond is dat er oplossingen zijn omtrent het gebruik van zoet water. Agrariërs zijn aan het denken gezet en hebben advies gekregen hoe om te gaan met hun beschikbare water. https://dutchfarmtrading.com/financieel-is-ontzilting-van-oppervlaktewater-haalbaar/